JEAN – PAUL ESTIÉVENART QUINTET - STRANGE BIRD

Jean-Paul Estiévenart (1985) begon met trompetspelen in de fanfare van zijn geboortplaats Bergen, hij stapte hiermee in de voetsporen van zijn grootvader. Tijdens zijn trompet studie aan de Academie van Saint Ghislain kwam hij in aanraking met de jazz en raakte onmiddellijk in de ban van die muziek. In 2004 vertrok hij naar Brussel en werd al snel een sleutelfiguur in de Belgische jazz. In 2013 begon hij zijn eigen trio met Sam Gerstman (bs) en Antoine Pierre (drs), daarmee maakte hij twee albums “Wanted” (WERF Rec. ) en “Behind the darkness” (Igloo rec.). In 2018 lanceerde hij zijn quintet met Romain Pillon (gitaar), Nicola Andrioli (piano), Nicolaas Thys (contrabas) en Antoine Pierre (drums). Behalve met zijn trio en quintet is Jean-Paul ook actief op andere muzikale fronten, hij speelde als sideman in zo’n dozijn Belgische groepen en toert met Urbex, het Alex Koo Quartet, Mik Maak, Steven Delannoye Brandhaard en meer. In zijn inmiddels 15-jarige carrière speelde hij ook met veel buitenlandse coryfeeën zoals Enrico Pieranunzi, Avishai Cohen, Eric Legnini, Joe Lovano, Maria Schneider en het Brussels Jazz Orchestra.

“Strange Bird” is het eerste album van het quintet, de rilmesectie met Nicolas Thys en Antoine Pierre vervult dezelfde rol in TaxiWars en het Hacsa/Gyemant kwartet. Slagwerker Antoine Pierre en Jean-Paul werkten al eerder samen in het trio, in Urbex en de Lorenzo Di Mayo Group. Wat betreft de onderlinge symbiose zit het dus wel snor. Dankzij de samenwerking met Bozar kon Jean-Paul ook altsaxofonist Logan Richardson uitnodigen om mee te spelen op het album (3 nummers) en tijdens het release concert in Bozar in Brussel (15/12/19). Een paar jaar geleden hadden de twee reeds het podium gedeeld en toen merkte Estiévenart op dat het spel van Logan “zeer oprecht is en recht op zijn doel afgaat zoals de echte oude meesters”. Logan heeft een cd uit op Blue Note met o.a. Jason Moran en Pat Metheny. Wat gelijk in het oor springt bij het beluisteren van “Strange Bird” is de enorme maturiteit en de perfecte finesse die de groep uitstraalt. Jean- Paul heeft een superieure toonvorming en zijn beheersing van het toch niet gemakkelijke instrument is groots. De acht composities op de cd, allen van Jean-Paul, getuigen van een weldoordacht idee erachter. De drie nummers, waarop altist Logan Richardson meespeelt, hebben een extra klankkleur door het perfecte samenspel van trompet en sax en in zijn solo’s voegt hij ook de nodige soul toe aan het geluid. Jean- Paul wordt hierdoor wel degelijk uitgedaagd hetgeen de muziek naar een nog hoger niveau tilt.

“Ik wil onbeperkt spelen met muzikanten. Ik wil alles kunnen schrijven wat door mijn hoofd gaat en er zeker van zijn dat het klinkt”. “Strange Bird is een muzikale weergave van mezelf. Via dit album kan je door mijn hoofd reizen “ - Jean- Paul. En daarvan heb ik ten volle genoten en ik raad iedereen aan om ook deze reis te ondernemen !

Jan van Leersum.


Artiest info
Website  
 

Label : Out Note Records
Distr. : Outhere Distribution Benelux

video